EKLEMLERİNİZE YAPACAĞINIZ EN GÜZEL İYİLİK: COLLASEL

COLLASEL- WELLNESS APPROACH

İnsan vücudunun protein yapısının yaklaşık üçte birini oluşturan ve çok önemli bir protein olan kolajen, son yıllarda giderek popülerleşen kavramlar arasındadır. Kozmetik sektörünün benimsediği ve kullandığı bu madde aslında hepimizin vücudunda bulunur, kemik ve kıkırdak arasındaki dokuyu yapıştırmasıyla bilinir. Kolajen kelime olarak Yunanca tutkal anlamına gelen "kólla" kelimesinden gelir. Bu benzetme aslında vücudumuzdaki görevlerinden kaynaklanır çünkü kolajen vücutta adeta bir tutkal görevi görmektedir. Kaslarımızda, derimizde, kanımızda, kemiklerimizde, kıkırdak ve bağlarımızda bulunur ve bu yapıları bir arada tutan tutkal görevi görür.

Cildin doğal yapısının oluşması ve kanın pıhtılaşması gibi pek çok alanda görevi bulunan kolajen, henüz yeni keşfedilmiş gibi görünse de sağlık dünyasında çeşitli tedavilerde kullanılmıştır. Vücudumuz düzenli olarak kolajen üretir fakat bu üretim yaşla birlikte yavaşlar. Bu gibi durumlarda eklem ağrılarıyla karşılaşmak kaçınılmazdır.

Kolajen, eklem tedavisinde kullanılan yaygın bir yöntemdir ve bu yazımızda kolajen kullanımının eklem sağlığına olan faydalarını sizler için listeledik.

 

Kireçlenmeye Son

Yaşla birlikte meydana gelen kıkırdak yapısındaki bozulmalar ve aşınmalar kemikler arasındaki kıkırdak yapısına zarar vererek eklemlerin işlevlerini tam olarak yerine getirememesine sebep olur. Bu gibi durumlarda en bilinen eklem tedavi yöntemlerinden biri kolajen tedavisidir. Yaygın olarak bilinen hareketsizlik sonucu olan kireçlenmenin yanı sıra eklemlerin fazla hareket etmesi de kireçlenme sorununa sebep olabilir. Bu durumlarda sporcuların da ilk tercihleri kolajen tedavisidir. Kıkırdak ve eklemin etrafındaki bağları güçlendiren kolajen sayesinde eklemlerdeki sağlamlık zaman geçse de korunmaya devam ediyor ve bu sayede olası rahatsızlıkların en aza indirilmesi sağlanıyor. Yani kıkırdağın sağlamlığını, sertliğini sağlayan kolajen sayesinde kıkırdak yapısı, eklem, kemik hatta kaslar bile desteklenmiş oluyor. Böylelikle kireçlenme durumunun gerçekleşmesi en aza indiriliyor.

 

Esnekliği Korur

Kolajen takviyesinin bir başka faydası da eklemlerin esnekliğini korumasıdır. Eklemlerimiz sağlıklı olduğunda daha esnek olur, kolajen esneklik için eklem yapısının dinç kalması için gerekli proteini sağlar. Kolajen, yeterli proteini eklemlere sağlarken kemik yapısının esnekliğini korumasına yardımcı olur. Bu sayede eklem ve kemik yaralanmalarını da aza indirmesi en önemli etkileri arasındadır. Olası yaralanmalarda ise yara iyileşmesini hızlandırır. Eklemlerinizden sesler geldiğini ya da eklemlerinizin ağrıdığını fark ederseniz, düzenli olarak kolajen takviyesi almak faydalı olabilir.

 

Boyun ve Yüz Eklemlerine Katkı Sağlar

Daha önce de bahsedildiği gibi kolajen kozmetik sektöründe sıkça kullanılan bir yapı taşı olarak bilinir. Güzellik sektörünün yanı sıra kozmetik malzemelerinde de sıkça kullanıldığı görülür. Cilt ve tırnak sorunlarının giderilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunların dışında ise yine boyun ve yüz eklemlerine faydası vardır. Ayrıca tüm bunlara ek olarak sırt, boyun ve çene gibi eklemlerin desteklenmesine de yardımcı olur. Her yaştan kişiler için uygun olan bu proteinler daha sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

 

Yaş İlerledikçe Eklem Sağlığını Korur

Yaş aldıkça kolajen azalır ve tendonlarımız daha az hareket ederek sertleşip şişerler. Kemikleri tutan jel benzeri yapısıyla kolajen, kayganlık vererek kolay hareket etmemizi sağlar. Yaşlanmayla ilişkili ağrıyı ve eklemdeki bozulma riskini azaltır. Yaşlanmanın iskelet sistemi üzerindeki etkilerini hafifletir. Eklemlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak normal süreci yavaşlatır ve böylelikle eklem sağlığına büyük katkıda bulunmuş olur. Eklem ağrıları ve bozukluklarının tedavisinde etkili bir tedavi olan kolajen sayesinde yaş aldıkça oluşan ağrıların azaltılmasına ve hassas eklemlerde şişmeyi aza indirerek ağrılı semptomlardan kurtulmamıza yardımcı olur.

 

Eklem Ağrılarına Son

Uluslararası Tıp Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, kolajen ile tedavi edilen eklem şikayeti olan kişilerin, merdiven çıkma gibi günlük aktivitelerde önemli artışlar ve bunların kalitesinde genel bir iyileşme gösterdiğini ortaya koymuştur. Yani, kolajenin eklem sağlığına katkıda bulunmasıyla beraber ağrıların azaltılmasına, bu sayede hareket kabiliyetinin büyük oranda artışına yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

Buna ek olarak kolajen; kas dokusunu tamir etmek, yaraları iyileştirmek, doku israfını azaltmak, metabolizmayı hızlandırmak, uygun büyüme ve gelişmeye yardımcı olmak için gerekli olan proteinin üretilmesine yardımcı olarak sağlıklı gelişime katkıda bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
designed&developed by ddip digital/design/istanbul/paris