CİLT SAĞLIĞI İÇİN COLLASEL: BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

COLLASEL- WELLNESS APPROACH

Kolajen, CollaSel’in ana bileşeni olan, vücudunuzun doğal olarak ürettiği bir proteindir ve cilt yapısı ve desteğinde önemli bir rol oynar. Ayrıca cilt bakım ürünlerinde, özellikle de kırışıklıkların azaltılması için pazarlananlar arasında popüler bir bileşendir.

Son zamanlarda kırışıklıkların azaltılması için sadece kolajen kremleri değil, aynı zamanda kolajen takviyeleri de büyük bir popülerlik kazanmıştır.

Ancak hemen gidip kolajen takviyeleri veya cilt bakım ürünleri satın almadan önce, kolajenin ne olduğu ve sıkı ve kırışıksız cildin korunmasına nasıl yardımcı olduğu hakkındaki bilgileri incelemek için buradayız.


Üç Katmanda Cildiniz

Cildiniz vücudunuzdaki en büyük organdır ve üç ana tabakadan oluşur; epidermis, dermis ve hipodermis.

Epidermis cildin en dış tabakasıdır. En ince tabaka olmasına rağmen sizi ortamdaki unsurlardan korumada önemli bir rol oynar.

Dermis veya orta tabaka, cildinizin gücünü ve yapısını belirleyen katmandır. Kan damarlarını, saç köklerini ve yağ bezlerini bulacağınız yer burasıdır. Dermis ayrıca kolajen ve elastin gibi önemli proteinleri sentezlemekten sorumlu hücreler olan fibroblastları içerir.

Derinin en alt tabakası hipodermis veya yağ tabakasıdır. Burası, ter bezlerini ve cildin yapısını destekleyen ek kolajeni bulacağınız yerdir. Bu tabaka aynı zamanda vücut ısısını korumak ve organları korumaktan da sorumludur.


Kolajen ve Cilt

Deri, kan damarlarının, bezlerin ve lipitlerin karmaşık bir kombinasyonundan oluşur, ancak yapısı ve gücü üç birincil protein tarafından belirlenir:

Kolajen - Cildinizdeki en yaygın protein olan kolajen, bağ dokusunun birincil bileşenidir ve cildinizin genç görünmesine yardımcı olur.

Elastin - Bu protein, cildinizi sıkı tutmak için kolajen ile birlikte çalışır ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını önleyen esnekliği sağlar.

Keratin - Saç ve tırnakların birincil bileşeni olan keratin, koruyucu bir bariyer oluşturmak için cildin yüzey katmanını oluşturur.

Doğduğunuzda, vücudunuz cildinizi pürüzsüz ve esnek tutmak için birlikte çalışan bu temel proteinlerden bol miktarda üretir. Ne yazık ki, güneşe maruz kalma, hava kirliliği ve zamanın kaçınılmaz olarak geçmesi gibi faktörler kolajenin parçalanmasıyla sonuçlanır.

Kolajen üretiminiz yirmi yaşından sonra azalmaya başlar. Kolajen üretimi yılda yaklaşık yüzde bir oranında yavaşlar ve sonuç olarak cilt zamanla incelir ve daha kırılgan hale gelir. Bu nedenle, ağzınızda ve gözlerinizde oluşan ince çizgilerin yanı sıra alnınızda daha derin kırışıklıklar fark etmeye başlayabilirsiniz. Yaşlandıkça cildiniz düzensiz bir ton veya doku alabilir.

Yaşlanma Karşıtı Kolajen Takviyeleri

 

Kolajen seviyeleriniz yüksek olduğunda, cildiniz daha pürüzsüz, daha sıkı ve daha esnek olabilir. Yaşlandıkça ve kolajen seviyeniz azaldıkça, muhtemelen cildinizde bazı değişiklikler fark edeceksiniz. Bu nedenle kolajen, cilt bakım bulmacasının önemli bir parçası gibi görünmektedir.

Ne yazık ki, kolajen seviyenizi ölçmenin bir yolu yok. Bununla birlikte, kolajen seviyelerinizin düşüp düşmediğini anlamak için cildinizde gözle görülür yaşlanma belirtileri arayabilirsiniz:

  • Pürüzlülük, kuruluk ve kaşıntı.
  • Sarkma ve buruşma.
  • Artan kırılganlık.
  • Yaralanma ve zedelenme eğiliminin artışı.

Bu yaşlanma belirtileri ortaya çıktığında, ilk iç güdünüz panik yapmak olabilir. Ancak, sert önlemler almadan önce, neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını bilmelisiniz.

Ağızdan alınan kolajen takviyeleri ve kolajenin yaşlanma karşıtı faydaları arasında pozitif korelasyon gösteren bazı bilimsel kanıtlar var.

40 ila 60 yaşlarındaki 70 kadınla yapılan bir çalışmada, cilt nemliliği, esnekliği ve kırışıklığı için kolajen peptit takviyelerinin ağızdan alımının faydaları araştırıldı. Katılımcılar başlangıçta plasebo veya 1 gram kolajen takviyesi aldıktan 6 ve 12 hafta sonra değerlendirildi. Çalışmanın sonunda, takviyeleri alan katılımcılar cilt nemliliği, kırışıklığı ve esnekliği alanlarında iyileşmeler gösterdi.

Bir başka çalışmada, 12 hafta boyunca günlük kolajen takviyesi içen kadınların, kontrol grubuna kıyasla kırışıklık derinliği ve cilt nemliliğinde önemli bir iyileşme yaşadığını buldu.


Kolajen Takviyelerinin Ek Faydaları

Kolajen sadece kemik ve eklem sağlığı için değil, aynı zamanda sağlıklı kas fonksiyonu için de gereklidir. İskelet kas dokusunun yüzde 10 kadarı kolajenden oluşur ve bazı çalışmalar kolajen takviyelerinin kuvvet antrenmanının sonuçlarını artırabileceğini ve egzersiz sonrası kas büyümesini uyarabileceğini düşündürmektedir.

Son Söz

Cildinizde gözle görülür değişiklikler yapmak için diyetinize kolajen eklemek istiyorsanız, tabağınıza et, balık, süt ve kemik suyu gibi protein açısından zengin yiyecekler eklemeyi deneyebilir, yemeklerinize ve içeceklerinize kolajen ekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
designed&developed by ddip digital/design/istanbul/paris